dot
Verfijn zoekresultaat
Print
Klik hier om dit item toe te voegen aan de selectie
Titel R.N.Roland Holst - Arbeid en schoonheid vereend : opvattingen over gemeenschapskunst
Auteur H.J. Scheepmaker, E.P. Tibbe
Plaats van uitgave Nijmegen
Uitgever Architectura & Natura
Jaar van uitgave 1994
Reeks Nijmeegse kunsthistorische studies ; 2
ISBN 90-71570-39-8
Annotatie Stichting Nijmeegse kunsthistorische studies ; Kunsthistorisch instituut Katholieke universiteit Nijmegen - 473 p. : afb. ; 23 cm. - Met samenv. in het Nederlands, Engels en Duits Bibliografie : p. 433-466. - Met reg.
Trefwoorden Amsterdam, biografieën (vorm), geschiedenis (vorm), literatuur, schrijvers, kunstsociologie, kunst, beeldend kunstenaars, socialistische partijen, negentiende eeuw, twintigste eeuw

Samenvatting
Studie naar het leven, het werk en de kunstopvattingen van R.N.Roland Holst (1868- 1938). Twee, schijnbaar tegenstrijdige, standpunten over kunst en kunstenaars vormen de rode draad. Allereerst vond hij dat het werk van een kunstenaar de `dragende idee' van de samenleving uit moest dragen, de kunstenaar verbonden met de maatschappij. Ten tweede was hij van mening dat de maatschappij in een crisis verkeerde en dat de kunstenaar in deze situatie het best van dienst was door in betrekkelijke afzondering de zuivere kunst van een nieuwe maatschappij voor te bereiden. Hoe hij deze twee idealen trachtte te verenigen wordt duidelijk gemaakt door een beschrijving van de verschillende sociale contexten waar hij zich in bewoog: het avant- gardemilieu in Amsterdam in het fin-de-siècle, de socialistische beweging, de Rijks-academie, de privé-sfeer en de invloed van zijn vrouw, Henriëtte Roland Holst-van der Schalk.
Exemplaarnummer
94-358 boek beschikbaar