dot
Verfijn zoekresultaat
Print
Klik hier om dit item toe te voegen aan de selectie
Titel Talentontwikkeling en de poppodia : onderzoek naar de financiële druk op poppodia en hun rol bij talentontwikkeling
Auteur M. Gielen, S. van der Veen, M. van Asselt
Corporatieve auteur APE
Plaats van uitgave Den Haag
Uitgever APE
Jaar van uitgave 2017
Annotatie 100 p. : bijl., fig., tab. - In opdracht van het Fonds Podiumkunsten en de Popcoalitie
Trefwoorden talent, popmuziek, musici, poppodia, management, financiering, honoraria, programmering, onderzoeksrapporten (vorm), statistieken (vorm)


Samenvatting
Poppodia programmeren minder concerten van Nederlands talent, maar dit effect is alleen waarneembaar bij de grote podia en niet bij de kleine en middelgrote. De grote podia hebben sterk te lijden gehad van scherp gedaalde horeca-inkomsten en fors gestegen huisvestingslasten terwijl de subsidies gelijk zijn gebleven of zelfs gedaald. Bij nieuwe of verbouwde podia wijken de cijfers af maar ook zij hebben te maken met een veel duurdere exploitatie waardoor zalen zo goed als uitverkocht moeten zijn om uit de kosten te komen. Podia proberen de risico´s te beperken door minder risicovol te programmeren en meer gebruik te maken van vrijwilligers in plaats van betaald, professioneel personeel. Soms worden risico´s ook afgedekt door geen of lage gages aan de artiest te betalen.De onderzoekers adviseren onder andere om nader onderzoek te doen naar de gages voor aanstormend talent. Ook adviseren ze de overheden om in de beleidsontwikkeling veel meer de hele keten van de talentontwikkeling in ogenschouw te nemen en te stimuleren en niet alleen te kijken naar het maken van vlieguren op de podia.