dot
Verfijn zoekresultaat
Print
Klik hier om dit item toe te voegen aan de selectie
Titel Onbehagen in de schriftcultuur : leesrevoluties in de negentiende en twintigste eeuw : rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar in de moderne geschiedenis van het boek aan de Universiteit Leiden op 20 oktober 2007
Auteur A. van der Weel
Plaats van uitgave Amsterdam
Uitgever Leiden university press
Jaar van uitgave 2007
Reeks LUP oraties
ISBN 978-90-8728-016-1
Annotatie 32 p. : afb. ; 21 cm. - Met lit. opg.
Inaugurele rede Universiteit Leiden
Trefwoorden sociale veranderingen, sociale klasse, lezen, triviaalliteratuur, volksontwikkeling, elitecultuur, populaire cultuur, Nederland, oraties (vorm)

Samenvatting
De democratisering van het lezen in de loop van de negentiende eeuw, door de verspreiding van het onderwijs, was een van de belangrijkste voorwaarden voor politieke emancipatie en de modernisering van de Nederlandse samenleving. Hoe reageerden echter boekhandel en uitgeverij op de vergroting van de markt? Hoe werd de groeiende leeshonger van de lagere klassen bediend? De commerciƫle markt voor ontspanningslectuur blijkt niet zonder slag of stoot tot stand gekomen: de schaalvergroting en vooral de sociale transformatie betekenden de teloorgang van het lezen als onderscheidend kenmerk van de elite, en daarmee het einde van de standenmaatschappij.
Exemplaarnummer
07-239 boek beschikbaar