dot
Verfijn zoekresultaat
Print
Klik hier om dit item toe te voegen aan de selectie
Titel De worsteling van economen met kunst en cultuur : studie naar rijkdom en armoede van de culturele economie als wetenschapsgebied
Auteur F. van Puffelen
Plaats van uitgave Amsterdam
Uitgever Boekmanstichting
Jaar van uitgave 2002
Annotatie 117 p. : bijl. ; 30 cm. - Literatuur: p. 112-117
Trefwoorden economische wetenschap, economische theorieƫn, economie, cultuur, kunst, literatuuronderzoek (vorm), recensies (vorm)


Samenvatting
Studie over de betekenis en het perspectief van de culturele economie. De culturele economie is overwegend gestoeld op de neoklassieke school van de algemene economie. Het centrale thema is de legitimatie van overheidssteun voor de kunsten en de verstorende werking die daar van uit gaat in het vraag- en aanbodspel. Ook de 'cost-disease' theorie van Baumol en Bowen behoort tot de vaste onderwerpen, evenals bijvoorbeeld de betekenis van kunst als belegging, het verschil in marktinkomsten van culturele organisaties in Europa, vergeleken met de Verenigde Staten of het inkomen van kunstenaars. Het praktisch nut van de culturele economie voor de politici en beleidsvoorbereiders blijkt op een aantal essentiƫle punten zeer gering. Hierdoor is onder cultureel economen een strijd ontbrand tussen 'preciezen', 'dogmatici' en 'rekkelijken'. De 'preciezen' willen de grenzen van de economie verleggen, waarbij er aandacht zou moeten komen voor het gemeenschapsdomein. Economische kernbegrippen moeten dan opnieuw gedefinieerd. De 'dogmatici' vinden dat het marktmechanisme alles aankan, de 'rekkelijken' vinden dat de neoklassieke benadering in grote lijnen voldoet. Uitgebreide versie van het artikel dat is verschenen in: Boekmancahier nr. 52, met samenvattingen van de behandelde topliteratuur en van een aantal relevante artikelen.
Exemplaarnummer
02-109 boek beschikbaar