dot
Verfijn zoekresultaat
Print
Klik hier om dit item toe te voegen aan de selectie
Titel Toekomstbestendig cultuurbeleid vanuit stedelijke regio’s? Startnotitie voor het KNAW-Boekmandebat 12 oktober 2017 ; Verslag
Auteur R. Brom, J. van der Leden, B. Schrijen
Plaats van uitgave Amsterdam
Uitgever Boekmanstichting
Jaar van uitgave 2017
Annotatie 6 + 4 p.
Trefwoorden kunstbeleid, cultuurbeleid, regionaal beleid, regio's, decentralisatie, bestuurlijke verhoudingen, gemeentelijk beleid, culturele organisaties, kunstenaars, kunst, cultuur, financiering, cultuurnota 2021-2024, Nederland, congresverslagen (vorm)


Samenvatting
Het Rijk, de regionale overheden en de Raad voor Cultuur willen meer afstemming en samenwerking tussen de verschillende bestuurlijke niveaus bij het ontwikkelen van een vernieuwd en toekomstbestendig cultuurbeleid per 2021. Stedelijke regio’s zouden hierbij het uitgangspunt kunnen zijn. Bij het nadenken hierover spelen spreiding en financiële vraagstukken een centrale rol. Op welke wijze zou een matchingsysteem van subsidiegelden efficiënt geregeld kunnen worden? Sturend is de vraag welk gebied door culturele instellingen wordt bediend en wie daarvoor financiële verantwoordelijkheid draagt. Gerard Marlet (directeur Atlas voor Gemeenten) schetste de mogelijkheden voor een nieuwe bestuurlijke indeling van Nederland, aan de hand van zijn Nieuwe Gemeentekaart (2014), waarbij het land wordt ingedeeld in stadsregio’s, die gemeente- en provinciegrenzen overschrijden. In de praktijk blijkt cultureel gedrag dit namelijk eveneens te doen, terwijl cultuurbeleid wél langs deze grenzen georganiseerd wordt. Een nieuw schaalniveau – waarin cultuurbeleid en cultureel gedrag beter op elkaar aansluiten – is daarom wenselijk. Bart Leurs, senior-adviseur bij de Raad voor het Openbaar Bestuur, trad op als co-referent en ging in op de bestuurlijke consequenties van een dergelijke regionale herverdeling. Hierna volgde een debat met de vertegenwoordigers uit het culturele veld, wetenschap en bestuur.